Web Analytics Made Easy - Statcounter

شما ممکن است هر روز یک فنجان قهوه بخورید و از بو و طعم آن لذت ببرید، اما متوجه علم شیمی نهفته در آن نباشید. به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، از آنجایی که کاربرد علوم مختلف در زندگی روزمره یکی از سوالات پرتکرار و همیشگی محصلان در کلاس‌های درس است بر آن شدیم تا بخشی از کاربرد‌های علوم گوناگون را به تفکیک مطرح کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این قسمت شیمی و قهوه !
قهوه حاوی ترکیبات شیمیایی مختلفی است. قطعا کافئین شناخته شده‌ترین جز قهوه است اما ترکیبات بسیار دیگری در آن وجود دارد. ترکیباتی مانند پوترسین، تریگونلین و کلروژنیک اسید در قهوه یافت می‌شوند. پوترسین با شکستن آمینواسید‌های ارگان‌های مرده و زنده تولید می‌شوند. تریگونلین‌ها مولکول‌های مهمی هستند، زیرا به پریدین‌ها که مسئول طعم شیرین قهوه هستند، شکسته می‌شوند.
تریلیون‌ها مولکول در بوی مطبوع یک قهوه و بخاری که از آن بلند می‌شود، وجود دارد. بوی قهوه را می‌توان به مولکول‌های مختلفی نسبت داد. پیرازین بوی خاک، متیل‌پروپانول بوی میوه یا تندی و متیونال بوی سیب‌زمینی پخته می‌دهند. وقتی دانه‌های قهوه بو داده می‌شوند، بیشتر این ترکیبات بوی خود را آزاد می‌کنند. درواقع عمل بودادن، انرژی لازم برای تبدیل کلروژنیک اسید تلخ به یک نوشیدنی خوش‌بو را مهیا می‌کند. با این حال، فرقی نمی‌کند چندین تغییر اتفاق بیفتد، مزه تلخ همیشه جزئی از قهوه خواهد بود.   اما چرا قهوه مزه تلخ دارد؟
بسیاری از مردم فکر می‌کنند که مزه تلخ قهوه بعلت وجود کافئین است. درحالیکه کافئین ماده شیمیایی برجسته‌ای در قهوه است، که تنها ۱۵ درصد تلخی قهوه با این ماده ایجاد می‌شود. این طعم تلخ قهوه درنتیجه ۲ ترکیب تیز و آنتی اکسیدان موجود در دانه‌های بوداده قهوه است؛ کلروژنیک اسید لاکتون و فنیلیدان.
کلروژنیک اسید برخلاف اسم آن حاوی کلر نیست. اسم آن از واژه یونانی (chlorós) به معنای سبز روشن می‌آید. خود کلروژنیک اسید‌ها مزه تلخی ندارد، اما وقتی آب از دست می‌دهند مولکول‌های تلخ مزه‌ای به نام کلروژنیک اسید لاکتون شکل می‌دهند.
فنیلیدان‌ها محصول تجزیه کلروژنیک اسیدلاکتون‌ها هستند و در قهوه‌های غلیظ تر پیدا می‌شوند. این مواد نسبت به ماده تشکیل دهنده خود تلخ‌تر بوده و به همین دلیل است که قهوه دم شده نوشیدنی غلیظ‌ تر و تیره‌تری است.   شیمی کافئین
یکی از دلایلی که افراد بالغ عاشق قهوه هستند به علت وجود کافئین است؛ داروی طبیعی معجزه‌آسایی که شما را سرحال می‌سازد. کافئین گیرنده‌های آدنوزنین مغز را گول می‌زنند. آدنوزین نقش‌های فیزیولوژیکی زیادی دارد. این ماده در مغز به عنوان بازدارنده انتقالات عصبی عمل می‌کند، به این معنی که آدنوزین به گیرنده‌های عصبی مغز متصل می‌شود، مانند یک عامل کاهنده عملکرد سیستم عصبی مرکزی را کم کرده و اعمالی مانند ایجاد خستگی و خواب را انجام می‌دهد. با این حال، وقتی قهوه می‌نوشید، کافئین می‌تواند به این گیرنده‌ها متصل شود، زیرا بسیار شبیه به آدنوزین بوده و به راحتی به گیرنده‌ها متصل می‌شود.   وقتی کافئین جای آدنوزین را می‌گیرد، گیرنده نمی‌تواند آدنوزین را شناسایی کند. بنابراین، به جای کم کردن فعالیت سلول‌های عصبی، سرعت همه چیز را زیاد می‌کند. مشابه این فرآیند زمانی اتفاق می‌افتد که شکلات حاوی تئوبرومین می‌خورید. این ترکیب نیز گیرنده‌های آدنوزین را مسدود می‌کند و یکی از دلایلی است که شکلات می‌تواند اعتیاد آور باشد.  

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: قهوه کلروژنیک اسید گیرنده ها مزه تلخ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۹۱۱۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عضو هیأت علمی دانشگاه، ولی عصر (عج) رفسنجان استاد نمونه کشوری شد

حسن هاشمی پور عضو هیأت علمی دانشگاه، ولی عصر (عج) رفسنجان در سال ۱۴۰۳ به عنوان استاد نمونه کشوری انتخاب شد.

به گزارش گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، حسن هاشمی پور متولد ۱۳۵۰ در رفسنجان است که مقطع کارشناسی در رشته مهندسی شیمی در دانشگاه تهران و مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته مهندسی شیمی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر را گذرانده است.

وی استاد تمام رشته مهندسی شیمی بوده که دارای سابقه تدریس ۲۳ سال در دانشگاه‌های شهید باهنر کرمان و، ولی عصر (عج) رفسنجان است.

حوزه تخصص وی سینتیک شیمیایی و جداسازی مواد در قالب پژوهش‌های تجربی و ریاضی با تاکید بر فناوری نانو است که نتایج این تحقیقات چاپ حدود ۱۰۰ مقاله در مجلات معتبر ملی و بین‌المللی، یک ثبت اختراع بین‌المللی، یک کتاب با ناشر بین‌المللی و دو کتاب با ناشر ملی است.

دیگر خبرها

  • زن پرسپولیسی قبل از شیمی درمانی در ورزشگاه آزادی؛ به دخترم قول داده بودم!
  • ماته؛ چای گیاهی محبوب فوتبالیست‌ها که لاغرتان می‌کند!
  • خواص قهوه + تاثیر بر لاغری و عوارض مصرف بیش از حد
  • کرفس کوهی، دارویی نهفته در دل طبیعت؛ گنجی که به تاراج می‌رود
  • خوراکی‌هایی که بهتر است با معده خالی خورده نشوند
  • این ویتامین‌هادر کاهش یبوست موثر هستند
  • اگر معده درد یا رفلاکس معده دارید، این مطلب را بخوانید
  • درخواست کیهان برای حمایت از «طرح نور»: با ۱۱۰ تماس بگیرید!
  • راه اندازی بخش شیمی درمانی در بیمارستان سجادیه تربت جام
  • عضو هیأت علمی دانشگاه، ولی عصر (عج) رفسنجان استاد نمونه کشوری شد